צוואה היא מסמך בעל חשיבות גדולה וכל אחד רשאי לרשום בה את שעל ליבו. אנחנו רגילים לחשוב שצוואה עוסקת רק בנושאים כלכליים ולא כך היא. צוואה יכולה לגעת בנושאים רבים ומומלץ מאד לכתוב אותה בעזרת עורך דין מומחה בתחום.
1. פירט כלל הנכסים
הצוואה היא המסמך המסכם את כלל הפעולות של אדם בחייו. כל אחד שמגיע לשלב שבו הוא רושם את הצוואה עורך מעין רשימת מלאי לכלל הנכסים והרכוש שצבר במהלך חייו. בתוך הרשימה הזאת ניתן ורצוי לכלול את הפרטים הבאים :
- נכסי נדלן – אזכור של כלל הנכסים שבראשותו של המצווה, מומלץ לרשום בדיוק את מספרי החלקות והבתים כפי שהם רשומים בטאבו.
- נכסים פיננסים – כלל חשבונות הבנק, החסכונות, ההשקעות קרנות מכל סוג ומומלץ מאד לתת מידע מקיף עבורם על מנת שניתן יהיה לבצע את העברתם ליורשים בקלות יתרה.
- נכסים נוספים – ציוד יקר ערך דוגמת מכוניות יוקרה, תכשיטים ייחודיים, אוספים יוצאי דופן ועוד, לכל אלו ערך רב שמומלץ לציין בצוואה.
- נכסים עסקיים – חברות או עסקים שבבעלות המצווה אותם הוא מבקש להוריש על פי רצונו.
עריכת צוואה היא אירוע חשוב ולעיתים מורכב, מומלץ לבצע אותו באמצעות עורך דין מתאים, משרדנו, קמרי ושות' עו"ד צוואות וירושות מתמחים בעריכת צוואות מכל סוג ונשמח לסייע.
2. חלוקת הרכוש
לאחר שדיברנו על פירוט כלל הרכוש בסעיף הקודם, בצואה מומלץ מאד לרשום כיצד יחולק הרכוש. לא אחת זהו החלק הנפיץ ביותר והמורכב ביותר בכל עריכת צוואה. לכן מומלץ לבצע את הפעולה הזאת באמצעות עורך דין מתאים כפי שמסבירים המומחים של קמרי ושות' עו"ד צוואות וירושות. בקטע זה יש חשיבות להקפיד על כלל הפרטים על מנת להימנע ממריבות ומאבקים משפטיים בין היורשים.
3. העברת מסר אישי
רבים רואים בצוואה מסמך המתייחס רק לנושאים כספיים או בעלי ערך פיננסי ולא כך הדבר.
צוואה יכולה להיות פלטפורמה נקיה ומיוחדת להעברת מסרים אישיים שהמצווה מבקש להעביר ליורשיו. בתוך כל אלו אפשר להתייחס לנושאים ובקשות היכולות להיות בקשות אישיות וביניהן
- הקפדה על שמירת קשרי משפחה.
- הצגת השקפת עולמו של המצווה מתוך רצון להשאיר לה קול בעולם ועוד
המסר האישי לא תמיד יש לו השפעה על הצוואה עצמה, אך הוא מהווה מעין רקע כללי עבורה.
4. בקשות מיוחדות
המצווה יכול לרשום בצוואה דגשים שונים לצורך מילוי רצונותיו השונות ובכלל זה בקשות מיוחדות אשר יחולו על המצווים. בקשות אלו יכולות להיות בעלי גון אישי כמו בקשה לדאגה לשלום בן / בת הזוג הנותרים, או למשל להקפיד על מתן תרומה באופן קבוע. לכל אחד בקשה משלו וניתן בהחלט לרשום אותן בצוואה.
5. תנאים למימוש הצוואה
המצווה יכול לרשום בצוואה מעבר לחלוקת הרכוש על פי רצונו גם להעמיד תנאים למימוש הצוואה. תנאים אלו יכולים להיות לעיתים מורכבים אך למצווה עצמו עומדת הזכות לרשום אותם ולבקש אותם. דוגמא לתנאי שכזה יכולה להיות הקצבת סכום כסף ליורש אך ורק לאחר חתונתו ולצורך רכישת בית.
6. מינוי מנהל עיזבון
המצווה רשאי לרשום בצוואה הסמכה לאדם שיוגדר כמנהל העיזבון והוא יהיה האדם שינהל את הנכסים של המצווה לאחר מותו ויפעל לבצע את בקשותיו של המצווה על פי הרשום בצוואה. בדרך כלל המצווה הוא עורך דין בעל זיקה לתחום הירושות.
7. מינוי נאמן לביצוע הצוואה
יש באפשרותו של המצווה למנות נאמן אשר יוודא את ביצוע הבקשות של המצווה כפי שנרשמו בירושה עצמה. הנאמן יפעל לממש את רוח הצוואה בצורה הטובה ביותר על פי רוחו של המצווה.