שירות המילואים של צה"ל יכול להיות חוויה תובענית ומאתגרת, אך מנגד גם להיות חוויה שוברת שגרה, מספקת ומתגמלת. עם זאת, גם מי שמשרת במילואים מרצון ואהבה יכול לרצות לעבור ליחידה אחרת מסיבות שונות, כגון קידום בקריירה, קרבה לבית או עניין בתחום אחר ספציפי יותר. מעבר ליחידה אחרת בשירות מילואים בצה"ל אינו תהליך פשוט ודורש תכנון והיערכות משמעותיים. מאמר זה מספק מדריך מקיף למעבר ליחידה אחרת בשירות מילואים בצה"ל, הסבר על תהליך בקשת ההעברה, הקריטריונים לאישור והתוצאות האפשריות של בקשת העברה. אנחנו כאן בשבילך כדי להגיד שהבנת הזכויות והחובות שלכם יכולה להיות חיונית בניווט בתהליכי ההעברה.
קצת על תהליך העברה ליחידה אחרת במסגרת שירות המילואים
תהליך ההעברה של חיילי מילואים בצה"ל מוסדר בחוקים וכללים שונים. לצורך התחלת התהליך על חיילי המילואים להגיש בקשה רשמית להעברה, ניתן לעשות באמצעות טופס 55. טופס 55 הינו טופס סטנדרטי המשמש את צה"ל לטיפול בבקשות העברה וכולל פרטים אישיים, פרטי יחידה עדכניים וסיבות ההעברה. לאחר הגשת הבקשה, היא תיבדק על ידי הגורמים הרלוונטיים, אשר ישקלו את הנימוקים לבקשת ההעברה, זמינות התפקידים ביחידה המבוקשת וצרכי צה"ל.
הקריטריונים אשר נשקלים בבחינת הבקשה למעבר יחידה בשירות המילואים
בעת בחינת בקשת העברה נשקלת מספר קריטריונים, לרבות תפקוד חייל המילואים ביחידה הנוכחית בה הוא משרת, כמה זמן הוא כבר משרת ביחידה הנוכחית, מה הערך הספציפי שלו בתפקיד, צרכי היחידה המבוקשת וזמינות התפקידים ביחידה המבוקשת. בנוסף, חיילי מילואים שסיימו הכשרה מיוחדת או בעלי כישורים ייחודיים עשויים לקבל עדיפות בבקשות העברה. עם זאת, במידה שהוכשרו לתפקיד ספציפי בצבא לו יש דרישה גבוהה, לא בטוח שעדיפות זו תהיה מספיקה לאור צרכי המערכת. חשוב לציין כי בקשות העברה אינן מובטחות, והאישור כפוף לשיקול דעת הצבא והגורמים אשר בוחנים את הבקשה.
הפרטים שיש להגיש במסגרת טופס 55
כאמור, כדי לבצע את בקשת ההעברה ליחידה אחרת בשירות המילואים, על חיילי המילואים למלא ולהגיש טופס 55 אשר אותו אתם יכולים לקבל על ידי קצינת הקישור ביחידה שלכם או השליש ביחידה בה אתם נמצאים. במסגרת הגשת טופס 55 עליכם לכלול מספר פרטים, ביניהם הסברים מפורטים על הסיבות לבקשת ההעברה, מדוע אתם חושבים שבקשתם צריכה להתקבל ועוד. כמו כן, חשוב לוודא שהטופס כתוב היטב ושאתם מגישים כמה שיותר מסמכים אשר מבססים את הטענה שלכם ובקשת המעבר, מכיוון שהדבר יגדיל את סיכויי האישור שלכם לעבור יחידה, ואולי אפילו לעבור ליחידה ספציפית אותה תבקשו.
שיפור הסיכויים שתאושר מעבר ליחידה אחרת בשירות המילואים
כדי להעלות את הסיכוי שהבקשה שלכם תתקבל, אנחנו ממליצים לכם בחום שאם יש יחידה ספציפית אליה אתם מעוניינים להגיע, תלכו לשלישות היחידה או לקצינת הקישור שבה ותוודאו שהם שולחים מכתב משיכה. בהתאם, יראו שגם היחידה הזו מעוניינת בשירות שלכם והדבר עשוי להעלות את הסבירות כי הבקשה שלכם תתקבל וכן שתגיעו למקום בו אתם מעוניינים לשרת.
תהליך סקירת בקשה החייל
תהליך הבקשה של מעבר ליחידה אחרת בשירות המילואים יכול לעבור מספר גורמים ויכול להיות שיעבור רק ביחידה אחת. אנחנו כאן כדי להציג לכם באופן כרונולוגי את התהליך המלא:
סקירת בקשת ההעברה ביחידה
לאחר הגשת בקשת העברה, היא תיבדק על ידי הגורמים הרלוונטיים, אשר יבחנו את הנימוקים לבקשת ההעברה וישקלו את צורכי צה"ל. בפועל המפקד הישיר של משרת המילואים ומפקד היחידה שלו צפויים לבחון את הבקשה אותה הגיש. במסגרת כך, בהתאם לאתר הפקודות של צה"ל, עליהם להתייחס לנתונים הבאים:
- מה היה משך שירות החייל ביחידה.
- מה התוצאות האפשריות של העברת החייל.
- מהו מקצועו הצבאי של החייל, כפי שמופיע בקובץ הרישום האישי.
- מה הוא התפקיד שבו החייל משובץ בפועל.
- חוות דעת על האפשרות לשבצו ביחידה בתפקיד ובמקצוע אותם הוא מבקש.
- מתן המלצות בנוגע לשינוי שיבוץ החייל.
כמו כן, הוועדות הבוחנות רשאיות לבקש מידע נוסף או ראיות מהמילואים או מהיחידה הנוכחית או המבוקשת לקבלת החלטה מושכלת. תהליך זה עשוי להיות קצת מעיק רגשית לאור הציפייה. עם זאת, התשובה אמורה להתקבל לכל המאוחר בתוך שבוע ימים וכך תוכלו לדעת אם צלחתם את התהליך בצורה טובה או לא.
יש לציין כי במידה שהחייל מילה טפסי בקשה לשינוי מקצוע, עליו גם למלא את הטופס בהעתק נוסף ולהעביר את עותק זה ליחידת האם שלו, בצירוף מכתב נוסף אשר אומר כי הטיפול בבקשה נעשה על ידי היחידה אליה נספח החייל. כמו כן, אם מפקד היחידה חושב שאין באפשרותו לשנות את השיבוץ של החייל על פי בקשתו, או לחלופין הוא סבור, כי אין הצדקה לשינוי השיבוץ, תועבר הבקשה להמשך טיפול בסמכות התגבורת.
סמכויות הטיפול בבקשה על ידי התגבורת
במידה שמפקד היחידה העביר את הבקשה לטיפול התגבורת, על התגבורת לבדוק האם השיבוץ שהחייל מבקש הוא בתחום הסמכות שלה, ואם כן – לטפל בבקשה:
- התגבורת תחליט אם לאשר את הבקשה, ותרשום את ההחלטה בטופס 3\55.
- תשלח לחייל בכתב את ההחלטה.
- תשלח העתק מטופס 3\55 אשר יצורף לתיק האישי של החייל.
- אם היא תאשר את בקשו, עליה להזין את המקצוע החדש.
במידה שהשיבוץ אינו בתחום סמכות התגבורת, עליה להעביר את הטופס לענפים הרלוונטיים בבקו"ם וליידע על כך את החייל. משך הטיפול בבקשה בסמכות התגבורת יהיה בתוך שבוע (7 ימים), לכל היותר, ממועד קבלת הבקשה.
סמכויות הטיפול בבקשה בבקו"ם
אם התקבלה בקשה בבקו"ם הם יקבעו אם לאשר או לדחות את הבקשה ויעדכנו זאת על טופס 3\55. עליהם לעדכן על החלטתם את החייל, היחידה אליה משויך ולסמכות התגבורת. במידה שהבקו"ם מאשר את המעבר של החייל, עליו לפרסם פקודת הצבה ליחידה החדשה שלו.
כמו כן, אם שינו את המקצוע של החייל, עליהם לדווח על כך. החלטת בקו"ם תינתן בתוך שבועיים (14 ימים), לכל היותר, ממועד קבלת הבקשה, כאשר יש חריגים שיקבלו הארכה ל30 ימים. לסיכום, התהליך יכול להימשך 35 ימים, אם כי יש מקרים שהתשובה תגיע במועד קרוב יותר ויש מקרים בהם התשובה עשויה להתארך עד 50 ימים לערך.
ערעור
אותו אדם אשר משבץ שינוי יכול לערער על החלטה במסגרתה המעבר ליחידה אחרת לא אושר. במסגרת כך, על החייל לשלוח בקשה מנומקת במכתב אישי, שתועבר על ידי שליש היחידה או קצינת הקישור של היחידה לאותו הגורם אשר קיבל את ההחלטה (התגבורת או הבקו"ם). במידה שהמבקש מערער על החלטה של התגבורת, עליו להעביר את המכתב האישי לקצין השלישות של סמכות התגבורת.
לאחר שאותו קצין יוסיף חוות דעתו למכתב, הוא יועבר לבקו"ם כדי שיקבלו החלטה סופית. לעומת זאת, במידה שהחייל בוחר לערער על החלטה שניתנה על ידי הבקו"ם, הבקשה תופנה לרע"ן הרלוונטי לנושא והוא יקבל את ההחלטה הסופית. יש לציין שהחלטת הערעור סופית ולא ניתן להתנות עליה. עם זאת, ניתן להגיש בקשה חוזרת במידה שהשתנו הנסיבות.

[elementor-template id="6577"]