בישראל, כמו שכולנו יודעים, שירות בצה"ל הוא חובה, למעט מקרים חריגים בהם ניתן פטור משירות סדיר. עם זאת, השירות בצבא לא נגמר עם גזירת החוגר, והרבה מאיתנו ידרשו לחזור ולשרת בבסיס או בתפקיד בו עסוק במהלך הצבא במסגרת שירות המילואים. זאת, ללא תלות באם שימשת כלוחם, כחייל במודיעין או בכל תפקיד ג'וב אחר. לרוב, שירות המילואים נמשך עד גילאים 38-49 כתלות בתפקיד שעשיתם, אולם קיימים מספר מקרים בהם תקבלו פטור משירות מילואים לאור נסיבות חריגות. במסגרת הפטורים ניתן למצוא פטור מטעמי דת, מצפון ועוד, אשר ניתנים באופן אקטיבי. עם זאת, קיימים פטורים נוספים הניתנים אוטומטית על ידי הצבא, כגון פטור מילואים מחמת צמצום. אנחנו כאן כדי להסביר לכם על הפטור הזה וכיצד הוא ניתן.  

 

קצת על שירות המילואים בישראל

ביצוע שירות מילואים מהווה חובה חוקית בישראל, וכמעט כל חייל סדיר נדרש לבצעו. זאת, בהתאם לצרכים של הצבא הישראלי. מטרת כוחות המילואים הוא לתגבר את הכוחות הסדירים של צה"ל וגופי הביטחון בשעות חירום, למשל במהלך מבצעים צבאיים ומלחמות.

כדי להיערך למילואים, חיילי מילואים רבים נקראים לבצע שירות מילואים גם במערכה שבין המערכות, כדי להתאמן ולשמור על כשירות לקראת הפעולות הבאות. זאת, על מנת למנוע היעדר מוכנות והפסדים ארוכי טווח.

עם זאת, מכיוון שתחזוקת הצבא היא דבר יקר, פטור משירות מילואים נחשב כדבר שבשגרה, ובפועל רק כשישה אחוזים מהתושבים במדינת ישראל רשומים במערך המילואים, כאשר רבע מאותם רשומים מהווים ככוח מילואים פעיל.

 

התגמול שניתן בגין שירות מילואים

כאשר אדם הולך לבצע מילואים, הוא מקבל פיצויי כספי על כך בשתי תצורות:

 

כעת נרחיב מעת על התשלומים שניתנים למשרתי המילואים:

תגמולים מהמוסד לביטוח לאומי

במסגרת חוק הביטוח הלאומי, המוסד לביטוח לאומי משלם פיצויים לחיילי מילואים במקום המשכורת שהם היו אמורים לקבל בתקופה הזו. כך, לאנשים שמועסקים בחברה (שכירים) ניתנים תשלומים באמצעות המעסיק, ואילו לעצמאים המוסד לביטוח לאומי משלם ישירות בהתאם לתביעה שהוא מגיש כאשר חוזר משירות המילואים.

יצוין שאם אדם לא עבד לפני היציאה שלו למילואים (נניח אנשים מובטלים או סטודנטים), או שלחלופין השכר שלהם נמוך מאד, הוא יקבל תגמול שנכון להיום שווה לכ-6500 שקלים בחודש או למעלה מ-200 שקלים ביום.

תגמולים נוספים

כאמור, בנוסף למשכורת הרגילה, חיילים שמבצעים למעלה מעשרה ימי מילואים יקבלו מענק ("תגמול נוסף") בהלימה לכמות הימים בהם הם שרתו במילואים. הסכום המרבי למענק שווה ל-5,200 שקלים ועוד תוספת של 100 שקלים לכל יום נוסף בין היום ה-32 ליום ה-60.

 

עלויות כוחות המילואים למדינה

מכל הנתונים שהוצגו לעיל, ניתן לראות כי כוח המילואים של צה"ל עולה למדינה סכומים רבים, אשר כוללים גם את התשלומים לאנשי כוחות המילואים שמבצעים את המילואים בשגרה וכן עלויות נוספות שנגרמות לאור תחזוקת המאגרים השוטפת, שמצריכה כמויות רבות של חיילים אשר יוודאו את הפרטים, את כשירות הכוחות ועוד. לאור כל הנתונים הללו, עולה הצורך לצמצם את כוחות המילואים העודפים אשר אין בהם יותר צורך.

 

על פטור מילואים מחמת צמצום כוח אדם

פטור מחמת צמצום כוחות מילואים מעניק לחיילים פטור אוטומטי משירות מילואים פעיל והוא ניתן מרגע קבלתו לנצח. כלומר, ברגע שאדם מקבל התראה על כך שהוא הורד ממערך המילואים, הדבר לרוב לא ישתנה עוד. שינוי זה לרוב נובע לאור שינוי מערכתי אשר מתבטא בכוח האדם, קיצוצים בתקציב מערכת הביטחון או שינוי במבנה היחידות והצורך בתפקיד בו שימש החייל בהיותו בסדיר.

קיימים חיילים, לרוב בתפקידים עורפיים, אשר מקבלים פטור אוטומטי כבר עם גזירת החוגר שלהם ביום השחרור משירות החובה. לעומתם, חיילים אחרים צפויים לקבל את הפטור במועדים אחרים, בהתאם לנסיבות הצבא ושיקוליו. אנחנו ממליצים לכם לוודא באילו אחת מהקטגוריות האלו אתם נמצאים.

אם אתם לא יודעים כיצד לברר זאת, אתם יכולים לחפש באתר המילואים שלכם באזור האישי או לחלופין לפנות לאיש מקצוע אשר בקיא בתחום וידע לעזור לכם.

 

האם יש צורך להגיש טפסים בשביל לקבל פטור מילואים מחמת צמצומים?

פטור מילואים מחמת צמצום כוח אדם הוא חד צדדי ואוטומטי. כלומר, כאשר אתם מקבלים את ההודעה שאתם זכאים לפטור, אתם למעשה משוחררים משירות מילואים פעיל באופן אוטומטי ולא נדרשים לבצע פעולות אקטיביות מצידכם. זאת, בניגוד לפטורים רבים משירות מילואים אשר ניתנים בצה"ל, במסגרתם יש להגיש בקשות אקטיביות ולחכות לאישורים ארוכים ומעיקים של וועדות. במסגרת פטורים מהסוג האחרון ניתן למצוא פטור משירות מילואים בעקבות מחלה, פטור משירות מילואים בעקבות מצפון, פטור משירות מילואים מטעמי דת, מטור משירות מילואים בגין היריון ועוד.

 

בקשה לזירוז פטור ממילואים

אם אתם יודעים שאתם צפויים לקבל פטור ממילואים או שיש סיבה שתקבלו ועדיין לא יצרו איתכם קשר בנושא, עורכי דין לענייני צבא יוכלו לסייע לכם. בהתאם, עורכי דין אלו ידעו לנסח מכתבים ענייניים וקוהרנטיים שיסבירו את הצורך להוריד אתכם ממערך המילואים מהסיבות אותן תציינו, למשל שהיחידה שלכם התפרקה, שהיחידה שינתה את פניה ועוד. כך, עורכי הדין המנוסים ינחו אתכם אילו ראיות עליכם להראות כדי להשיג את הפטור הנחשק יותר מהר ולזרז את התהליך בצורה שתדעו שאתם לא צריכים להגיע למילואים יותר לנצח.

 

בקשת וויתור על פטור ממילואים מחמת צמצום כוח אדם

כאמור, ישר בעת קבלת ההודעה על כך שאתם מהווים חלק מכוח שירות מילואים שמקבל פטור לאור צמצום (כספיים, כוח אדם ועוד), אתם לא תקבלו יותר צווי מילואים. עם זאת, יש מקרים בהם אנשים לא מעוניינים בפטור ומעוניינים לבצע שירות מילואים פעיל ולתרום למדינה.

במקרים אלו, אתם יכולים למצוא אלטרנטיבה ולנסות להתנדב למילואים. במסגרת בקשות אלו, הצבא יסתכל על התיק הפרטי שלכם וייבחן מה אתם עושים בחיי היום יום, מה עשיתם בצבא, מדוע נעשו הצמצומים בתפקיד שלכם ועוד. על בסיס שקלול של כל הנתונים הללו הצבא יחליט האם אתם פטורים ממילואים בכל מקרה או שיש נסיבות שמאפשרות לכם לשרת בכוח המילואים.

 

חשיבות הסתייעות באיש מקצוע במידה שאתם מעוניינים לחזור לשירות מילואים

במידה שאתם מעוניינים לחזור ולשרת ככוח מילואים פעיל, טרם הגשת הבקשה להתנדב בצה"ל כחיילי מילואים, אנחנו ממליצים לכם לפנות לעורך דין לענייני צבא אשר יש לו ניסיון בתחום. בהתאם, הוא יעזור לכם להבין אילו טפסים צריכים למלא, איך לנסח את הבקשה ואילו עדויות כדאי לכם לאסוף כדי לחזק את הסבירות שתצליחו לחזור לשירות מילואים בצבא.

פטור ממילואים מחמת צמצומים – כל מה שצריך לדעת
פטור ממילואים מחמת צמצומים – כל מה שצריך לדעת

 

[elementor-template id="6533"]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *