שירות בצבא הוא היבט קריטי בהגנה הלאומית עבור מדינות רבות, כולל צבא ההגנה לישראל (צה"ל). עם זאת, לא כל אחד מסוגל למלא את חובותיו הצבאיות מסיבות שונות, כגון מצבים רפואיים ופסיכולוגיים, אמונות דתיות, עיסוקים חינוכיים ונסיבות משפחתיות, העלולים להביא לפטור משירות צבאי סדיר בצה"ל. השאלה האם פטור משירות סדיר פוטר גם יחידים משירות מילואים היא לרוב חיובית. מאמר זה מתעמק במקרים של פטור משירות צבאי סדיר בצה"ל, תוך בחינת הסיבות לפטור והקריטריונים המשמשים לבחינה האם אתם ראויים לפטור משירות מילואים.
השירות הצבאי במדינת ישראל
רבים מאיתנו חושבים כי כל אדם אשר מתגורר בישראל ומגיע לגיל 18 מתחיל לשרת בצבא בתפקידים שונים. עם זאת, נתון מעניין מראה כי כיום רק 69% מהגברים היהודים מתגייסים לצה"ל ואילו שיעור הלא מתגייסים קפץ מ-23% ל-31% תוך עשור וחצי. עם זאת, שיעורי הנשירה דווקא ירדו ועומדים על 11% בלבד. אצל הנשים דומה באופן יחסי ורק 56% מהנשים היהודיות מתגייסות לשרת בצה"ל. כאשר מדברים על יתר האוכלוסייה, רבים מהם פטורים מסיבות שונות, אשר מאפשרות להם בדרך כלל גם לקבל פטור אוטומטי משירות מילואים.
אנחנו כאן כדי להרחיב קצת על הסיבות בגינן מקבלים פטור משירות סדיר בצה"ל כדי שתוכלו להבין האם אתם נמצאים באחת מהקטגוריות ולפיכך גם פטורים משירות מילואים פעיל:
פטור לנשים על רקע דתי
הפטור הראשון והמוכר ביותר, אשר לרוב מוחלף ב"שירות לאומי" למשך שנתיים במקום הצבא, הוא פטור לנשים על רקע דתי. במסגרת פטור זה, נשים אשר חיות בבית עם אורך דתי יכולות לבקש פטור משירות בצה"ל. במסגרת כך, על המועמדות להגיש הצהרה על כך שהן מגיעות מבית דתי אשר ייפגע במידה שהבחורה תחל לשרת בצה"ל.
יש לציין כי פטור לבנות על רקע דתי יכול להינתן בשני מקרים למעשה:
- במקרה שהבנות הן דתיות בעצמן.
- במקרה שהבנות מגיעים מרקע דתי (הווי משפחתי דתי).
על מנת להיות זכאיות לפטור משירות צבאי על רקע דתי, הנערה צריכה לקבל אישור בכתב (תצהיר) משופט או דיין בבית הדין הרבני, שבו אותה נערה מצהירה כי היא מקיימת שלושה תנאים מצטברים:
- הנערה מקיימת אורח דתי אשר מונע ממנה לשרת שירות ביטחון.
- הנערה שומרת על אכילת מאכלים כשרים הן בבית שלה והן מחוץ לבית שלה.
- הנערה לא נוסעת בשבת.
במידה שהנערה בוחרת באופציה השנייה כלומר, פטור על בסיס הווי משפחתי דתי, על הנערה להגיש בקשה כתובה לוועדה אשר אחראית על מתן הפטור ולצרף למכתב זה תצהיר עם פרטים של שני עדים אשר מאמתים את ההצהרה. יש לציין שכדי לקבל את הזכאות הזו, על הבחורה להיות בת שש עשרה וחצי והיא יכולה להגיש את ההצהרה עד שלושה חודשים (90 יום) לפני שהיא מתחילה את הגיוס בתאריך שנקבע לה. כמו כן, יש להגיש את ההצרה המקורית ללשכת הגיוס או על ידי מסירה פרטנית או באמצעות דואר רשום.
פטור לאור מצב משפחתי (נישואין או היריון)
במידה שנערה מעוניינת לקבל פטור משירות צבאי, היא אינה חייבת להיות דתיה. כך, גם נשים אשר נכנסו להיריון, ילדו ילד או התחתנו יכולות לבקש פטור משירות צבאי סדיר. על מנת לקבל את פטור זה משירות הביטחון, על נערה שנישאה להגיש תצהיר שמעיד על נישואיה באמצעות הצגת תעודת נישואין אשר ניתנת מהרבנות או תעודה ממשרד הפנים שמכירה בהיותכם ידועים בציבור. לחלופין, ככל שמדובר בהיריון, על הנערה לפנות למרכז השירות של לשכת מיטב ולהציג להם מסמכים רפואיים אשר מעידים על ההיריון או הלידה.
פטור על רקע רפואי
פטור על רקע רפואי הוא למעשה פטור שמעיד על אי כשירות לשירות הביטחון. לרוב, במסגרת הפטור הזה החייל יקבל פרופיל 21 אשר משקף את הפרופיל הצבאי הנמוך ביותר. יצוין כי קבלת פרופיל 21 נעשית לאור בעיות רפואיות חמורות או לחלופין בהינתן שאתם סובלים מבעיות נפשיות שונות. כדי לקבל את פטור זה, יש לעבור דרך הוועדה הרפואית של צה"ל אשר קובעת לאחר בדיקה רפואית אם המועמד הפוטנציאלי כשיר לשרת בכוחות הביטחון או לא.
יש לציין כי קבלת פטור על רקע נפשי צריך ראשית לעבור דרך פסיכיאטר או פסיכולוג אזרחי אשר נותן מסמך המעיד על אבחון שבגינו מומלץ שלא לגייס את החייל. לאחר קבלת מכתב זה, הצבא מארגן לאותו חייל פגישה עם קצין הבריאות הנפשי (קב"ן) אשר יחליט האם לשחרר את המועמד משירות בכוחות הביטחון או לחלופין לקבוע שהוא כשיר לשירות זה.
ראוי להדגיש שגם אם אנשים מקבלים פרופיל רפואי של 21, על המעסיקים העתידיים אסור לשאול על כך בהמשך החיים ולכן הדבר לא צפוי לפגוע על שוויון ההזדמנויות של אותם החיילים להתקבל לעבודות השונות אליהם יגישו מועמדות. לבסוף, אם אתם מחליטים כי אתם מעוניינים להעלות את הפרופיל הצבאי שלכם ל-25, אתם יכולים לעשות כן ובמסגרת כך להתנדב לשירות צבאי.
פטור לצעירים אשר נמצאים על הרצף האוטיסטי
המוסד לביטוח לאומי מעביר לצבא את הפרטים של כל האנשים אשר מיועדים לשירות הביטחון. בהתאם, הם מעבירים פרטים לגבי מועמדים אשר זכאים לגמלת ילד נכה בשיעור 100%. ביניהם, מצויים גם נערים על הרצף האוטיסטי. במידה שפרטים אלו העוברו לפני שמלאו לאותם הנערים 16.5, יוכלו לעבור למסלול של פטור ללא נוכחות ויוכלו לקבל מכתב מצה"ל אשר מאשר את היעדר גיוסם לצבא. במידה שהנער לא אובחן או המידע לא הועבר לפני גיל 16, המשפחות יכולות לשלוח מסמכים לצה"ל.
במסגרת כך, עליהם לכלול פרטים אישיים של הנער אשר מצוי על הרצף האוטיסטי, אבחון, אם קיים – אישור מביטוח לאומי ועוד מספר מסמכים אשר יכולים להעיד על היותו על הרצף. יש לציין כי גם בשחרור מסוג זה לא מצוין כי הנערים השתחררו על בריאות הנפש. יתרה מכך, הנערים האוטיסטים יכולים לקבל פרופיל 45 ולהתגייס בכל זאת אם ירצו. במידה שהם מקבלים פרופיל נמוך יותר, הם יכולים להתנדב ליחידות ספציפיות יחד עם ליווי צמוד.
פטור משירות סדיר מטעמי מצפון
במקרים חריגים יותר, יהיו אנשים אשר יצליחו לקבל פטור מצה"ל על טעמי מצפון. למשל, היעדר רצון להשתמש מנשק או נסיבות דומות. יש לציין שהשגת פטור זה אינה פשוטה ויש לצרף לגבי הנסיבות הרלוונטיות תצהיר. רק במידה שוועדה אשר כוללת בעלי תפקידים במערכת הצבאית, יועץ משפטי, נציגים של מחלקת מדעי ההתנהגות ונציגים אזרחיים יחליטו כי אתם אכן זכאים לכך, תקבלו את הפטור.
לסיכום
קיימות סיבות רבות בגינן מועמדים לצבא יכולים לקבל פטור משירות חובה. במסגרת כך ניתן למצוא סיבות כגון פטור על רקע דתי, פטור על רקע חיי משפחה, פטור מטעמים בריאותיים, פטור מטעמי מצפון, פטור לאור הימצאות על הרצף האוטיסטי ועוד. בגין כל אלו, מקבלים פטור מהשירות הסדיר ובהמשך גם פטור משירות המילואים, באופן אוטומטי.

[elementor-template id="6597"]