פיטורים ללא שימוע הם הליך לא חוקי ובטח שלא בישראל. זכרו כי זכות השימוע היא זכות יסוד של כל עובד, והפרתה עשויה להצדיק תביעה משפטית. מאמר זה יספק לכם מידע בסיסי על הצעדים שעליכם לנקוט במקרה של פיטורים ללא שימוע.
לפני הכל – מה זה שימוע?
שימוע הוא הליך שבו המעסיק נדרש להודיע לעובד על הסיבה לפיטוריו, ולאפשר לו להשמיע את טענותיו. מטרת השימוע היא לאפשר לעובד להציג את צידו בסיפור ולנסות לשנות את החלטת המעסיק. מדובר בפגישה בה לשני הצדדים יש את הזכות להשמיע את טענותיהם.
מהן ההשלכות של פיטורים ללא שימוע?
פיטורים ללא שימוע מהווים הפרה של החוק, ועשויים להצדיק את ביטול הפיטורים או פיצוי כספי. העובד חייב לקבל זימון לשימוע, אם הוא לא מקבל, הוא מוצא את עצמו ביום אחד לא עבודה. מדובר בהתנהלות לא תקינה שעשויה לזכות אתכם, כמפוטרים, בפיצויים.
מה לעשות לאחר פיטורים ללא שימוע?
אם לא זומנתם לשימוע וקיבלתם מכתב פיטורין, יש צעדים בהם עליכם לנקוט. חשוב לציין כי שמקרה בו עובד קיבל זימון לשימוע אך הוא לא הופיע בו, זה לא נחשב כפיטורין ללא שימוע (ואכן, זכות העובד לא להגיע לשימוע אך עליו לדעת שהפיטורין יגיעו).
אז מה עושים?
תיעוד: אספו את כל המסמכים הרלוונטיים, כגון מכתבי פיטורים, חוזי העבודה, הודעות דואר אלקטרוני, ומסמכים נוספים הקשורים להעסקתכם.
ייעוץ משפטי: פנו לעורך דין העוסק בתחום דיני עבודה. עורך דין יוכל לבחון את פרטי המקרה שלכם ולייעץ לכם כיצד לפעול. קבלו המלצה חמה על עו"ד דיני עבודה בחיפה והסביבה.
תביעה לבית הדין לעבודה: אם החלטתם לתבוע את המעסיק, יש להגיש תביעה לבית הדין לענייני עבודה. בתביעה יש לטעון כי פוטרתם שלא כדין, ולבקש מבית הדין לבטל את הפיטורים או לפסוק לכם פיצויים. אבל את זה עורך הדין אליו תפנו יעשה זאת בשבילכם.
מה ניתן לתבוע?
- ביטול הפיטורים – בית הדין לעבודה רשאי לבטל את הפיטורים ולהורות על החזרתכם לעבודה.
- פיצויים כספיים – אם בית הדין יקבע כי פוטרתם שלא כדין, הוא יוכל לפסוק לכם פיצויים בגין נזק שנגרם לכם כתוצאה מהפיטורים, כגון אובדן הכנסה, עוגמת נפש ומימון הוצאות משפט.
מהם הסיכונים בתביעה?
משך ההליך – הליכים משפטיים עשויים להתארך זמן רב.
עלות ההליך – תביעה משפטית כרוכה בעלויות משפטיות…
אי ודאות: אין ודאות מוחלטת שאתם אלו שזוכים בתביעה…
מה עושים? פונים לייעוץ משפטי אצל עורך דין מומחה לענייני עבודה!
אז נכון
פיטורים ללא שימוע הם עוולה חמורה, יש אפשרויות חוקיות למאבק בה. למרות זאת, חשוב לפעול במהירות ובאופן מסודר, תוך התייעצות עם עורך דין מומחה בתחום. קחו בחשבון שמאמר זה נועד למתן מידע כללי ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי.