להיות הורה היא אחת החוויות המרגשות והמאתגרות ביותר שאדם יכול לעבור. עם זאת, ישנם מקרים שבהם הריון יכול להסתבך, והאם לעתיד עשויה להידרש להיות תחת שמירת היריון במיטה ואף לעבור במסגרת כך טיפול רפואי. בזמנים אלו, התמיכה של בן הזוג יכולה להיות מכרעת. בהתאם, אם בן הזוג זומן למילואים, הדבר עשוי להקשות על ההתנהלות בזמן זה. מאמר זה יבחן את האפשרויות העומדות בפני חיילי מילואים כאשר בת זוגם נמצאת במנוחה במיטה עקב שמירת הריון.
שירות המילואים בצה"ל
המילואים של צה"ל הם מרכיב חיוני באסטרטגיית ההגנה של ישראל. הם מורכב מאזרחים שסיימו את שירות החובה הצבאי שלהם, אך עדיין נחשבים במצב של מוכנות לשרת בצבא במידת הצורך. הדבר חל על גברים ועל נשים כאחד, בשינויים מסוימים הקשורים לגיל, סטטוס וילדים. לאחר סיום שירות החובה, הופכים אותם חיילים לחלק מכוח המילואים של צה"ל.
המילואים של צה"ל מורכבים מאנשים מטווח רחב של גילאים, כאשר פרטים רבים משרתים עד גילאי 40-45, אלא אם כן ניתנים להם פטורים במקרים ספציפיים. למעט אותם פטורים תמידיים, קיימים גם פטורים זמניים משירות מילואים עליהם נרחיב במאמר זה.
מה זו שמירת היריון?
שמירת היריון היא המלצה רפואית לנשים לנוח ולהגביל את הפעילות הגופנית במהלך ההיריון. במקרים רבים, ההנחיה להיות תחת שמירת היריון נעשית על ידי רופאים כדי לנהל סיבוכי הריון מסוימים, כגון צירים מוקדמים, לחץ דם גבוה וחוסר יכולת צוואר הרחם. מנוחה במיטה כרוכה בדרך כלל בהגבלת הפעילות הגופנית ובילוי יותר זמן בשכיבה במיטה או על ספה. רמת הגבלת הפעילות יכולה להשתנות משמירת היריון חלקית, שעשויה לאפשר לנשים להסתובב בבית אך להגביל את הפעילות הגופנית, ועד לשמירת היריון קפדנית במיטה, שעלולה לחייב נשים להישאר במיטה רוב הזמן.
שמירת היריון עשויה להיות מלווה גם בהתערבויות רפואיות אחרות, כגון תרופות או מעקב צמוד אחר ההיריון. משך שמירת ההיריון יכול להשתנות בהתאם לסיבוכי ההיריון הספציפיים, ולרוב הוא נקבע על בסיס כל מקרה לגופו על ידי הגורם הרפואי. בעוד ששמירת היריון עשויה להיות יעילה בניהול סיבוכי הריון מסוימים, היא יכולה גם להיות מאתגרת עבור נשים ומשפחותיהן, מכיוון שהיא עלולה להגביל את יכולתן לעבוד, לטפל בילדים אחרים או להשתתף בפעילויות יומיומיות.
לאור כך, גוברת החשיבות לאפשר לאבות אשר מקבלים זימון לשירות מילואים להיות בזמינות לבת הזוג שלהם ולילדיהם (במידה שיש) ולא לחייב אותם להגיע לשירות מילואים רצון ואינטנסיבי.
על החשיבות של מעורבות האבות במשפחה
תמיכה באבות היא היבט חיוני בקידום ערכי המשפחה בישראל. בעוד שאימהות נחשבות לרוב למטפלות העיקריות בילדים, גם לאבות יש תפקיד מכריע בגידול ילדיהם ומתן תמיכה רגשית וכלכלית. מחקרים הראו שילדים שעירבו אבות נוטים יותר לקבל הישגים אקדמיים גבוהים יותר, בריאות נפשית טובה יותר וכישורים חברתיים טובים יותר. בהכרה בחשיבות האבות בחיי ילדיהם ומאפשרת להם לקחת חלק פעיל בהורות, מקדמת הממשלה את רווחת המשפחות ומחזקת את מרקם החברה הישראלית.
הפטור מאימוץ חשוב במיוחד עבור אבות, שלעתים קרובות מתמודדים עם אתגרים ייחודיים בכל הנוגע לאיזון בין חובות המילואים לצרכי משפחתם החדשה. הפטור מכיר בחשיבות תפקידם של האבות בטיפול בילדיהם ומעניק להם את התמיכה הדרושה כדי להיות נוכחים ומעורבים בחיי ילדיהם בתקופה חשובה זו. אבות שמקבלים את הפטור יכולים לקחת חופש מחובות המילואים שלהם כדי להיות עם ילדם החדש, לעזור להם ליצור קשר חזק ולבסס דינמיקה משפחתית בריאה.
שחרור ממילואים לאור היותה של בת זוגתכם בשמירת היריון
במידה שיש חייל מילואים פעיל אשר בת זוגו בשמירת היריון, הוא יכול לבקש שחרור מביצוע שירות המילואים הפעיל שלו. במסגרת כך, במידה שתאושר הבקשה, הוא יהיה משחורר מזימונים לשירות מילואים לפרק הזמן שהוועדה תקבע.
כדי לקבל את זכאות זו, על בן הזוג להגיש בקשה בטופס 58, באמצעות כניסה לאזור האישי שלו באתר המילואים. טופס זה הוא למעשה טופס בקשה לשחרור או לקיצור או לדחייה או להקדמה של שירות מילואים פעיל לבקשת החייל ברגיעה ובחירום. במסגרת כך, המבקש צריך לצרף אישור רפואי אשר מעיד כי בת זוגו בהיריון. במידה שהבקשה מוגשת עשרה ימים טרם מועד תחילת המילואים, ההחלטה תינתן לו עד 10 ימים. עם זאת, אם הוא יגיש במועד קרוב יותר, ההחלטה תינתן עד היום בו הוא אמור להגיע לשירות.
יש לציין כי הזכות לקבלת פטור זמני לזמן שמירת ההיריון לא חלה במקרה שמזמנים את חיילי המילואים באמצעות צו 8, לאור דחיפות האירוע.
שחרור ממילואים לאור היותה של בת זוגתכם בחודש 9 להריונה
אנחנו יודעים שהיריון זה אירוע מלחיץ, במיוחד אם זה ההיריון הראשון שלכם ויש עוד כל כך הרבה להספיק והתינוק כבר תכף מגיח לאוויר העולם. הצבא מבין את מגבלות אלו ולכן הוא מסייע לזוגות ומאפשר להם לקבל פטור זמני כאשר הנשים בחודש מתקדם.
לצד ההקלות ביחס לשמירת היריון, כדאי לכם לדעת שיש פטור משירות מילואים אשר נמשך מעל ל-4 ימים רצופים. כדי לקבל את הפטור הזמני הזה כל שעליכם לעשות הוא להציג את האישור הרפואי שמעיד על השבוע של ההיריון ולהביאו לרופא היחידה. גם כאן, מדובר בזכאות שניתנת בכל תרחיש למעט זימון למילואים באמצעות צו 8 אשר מהווה צו חריג ודחוף.
בנימה זו, נזכיר את זכאות לפטור משירות מילואים לאור חופשת לידה
חיילי מילואים אשר נמצאים במהלך חופשת לידה, זכאים להקפיא את שירות המילואים שלהם למשך ארבעה חודשים מעת הלידה או האימוץ.
הזכאות לקבלת ההקפאה היא בהתקיים שני תנאים: הראשון, שבת הזוג של החייל הועסקה כעובדת שישה חודשים לפחות טרם הלידה. השני, שבת הזוג לא מיצתה את הזכאות שלה לקבל חופשת לידה או אימוץ מעבר למתחייב על פי חוק עבודת נשים.
הפרוצדורה לקבלת הפטור היא הגשת בקשה למפקד יחידת המילואים אשר כוללת אישור ממקום העבודה של החייל בדבר יציאה לחופשת לידה או אימוץ (הכולל תאריך תחילה וסיום) וכן אישור מהמוסד לביטוח לאומי על תשלומים בגין חופשת הלידה או האימוץ.
לסיכום
אם בת זוגתכם נמצאת בשמירת היריון סביר להניח שאתם עמוסים מאד ואולי נמצאים גם תחת חשש מסוים מההמשך. אנחנו כאן כדי לעזור לכם לעשות סדר בדברים ולהבין מה אתם יכולים לעשות כדי להוריד קצת מהעומס ולדאוג לכך שלא יזמנו אתכם למילואים בתקופה הזו.
במסגרת כך, אתם יכולים לבקש שחרור מביצוע שירות המילואים הפעיל שלכם באמצעות הגשת בקשה בטופס 58, באמצעות כניסה לאזור האישי שלכם דרך אתר המילואים. לרוב בקשה זו מאושרת בפרק זמן די מהיר והיא תאפשר לכם להיות משוחררים מזימונים לשירות מילואים לפרק הזמן שהוועדה תקבע.
אנחנו ממליצים לכם להיעזר במומחים בתחום בהגשת הבקשה כדי לוודא שהוועדה האחראית על מתן השחרור הזמני תאשר את בקשתכם וכן תיתן לכם את זמן הפטור הזמני המירבי שניתן לקבל. לשם כך, אנחנו ממליצים על פנייה בעורך דין לענייני צבא אשר יש לו ניסיון וידע בתחום.

[elementor-template id="6504"]