רבים מאיתנו מכירים את התרחיש הזה – אנחנו מגיעים הביתה, פותחים את הדואר (או תיבת הדוא"ל) ורואים שקיבלנו זימון למילואים. להרבה מאיתנו זו חוויה חיובית שאפשרת לנו להמשיך ולתרום למדינה, לראות חברים מהעבר ולשמור על כשירות במקרי הצורך. עם זאת, ברור שביצוע שירות מילואים פעיל לא תמיד משתלב בצורה אופטימלית עם חיינו וצו המילואים עלול להגיע בעת התמודדות עם מצבים קשים במסגרתם לא ניתן לבצע את המילואים. כך קורה, למשל, במקרים בהם אנחנו נמצאים בתקופת אבל על הקרובים שלנו. במקרים כאלה יש לצה"ל מדיניות לתמיכה במילואים ולתת להם אפשרות להתאבל ולהחלים. במאמר זה נבחן את תהליך בקשת השחרור ממילואים בתקופת אבלות.

 

מה הוא שחרור משירות מילואים?

שחרור משירות מילואים מהווה למעשה שחרור זמני מחובת השירות במילואים לפרק זמן מסוים מוגבל. זאת, לעומת פטור קבוע. שחרורים מסוג זה ניתנים על בסיס סיבות מסוימות והם מאפשרים לאנשים שאינם מסוגלים למלא את חובתם הצבאית לדחות את חובת המילואים למועד מאוחר יותר. חשוב לציין כי פטורים זמניים יכולים להיבחן לעומק בכל שלב ולכן עליכם להיות זהירים ולוודא כי הגשת הבקשות האלו נעשית בצורה זהירה. במקרים רבים, אף כדאי לכם להתייעץ עם מומחה בתחום ולראות שאתם מגישים את הטפסים הנדרשים בצורה הנכונה.

בשביל לקבוע האם אתם זכאים לשחרור משירות מילואים, אנחנו ממליצים לכם לבחון מה הם הקריטריונים שמאפשרים זאת. גם כאן, נציין כי יש שינויים תכופים ולכן אנחנו ממליצים לכם לקחת את שירותיו של מומחה בתחום, שיוכל להגיד לכם מה המצב בו אתם נמצאים והאם ניתן להגיש בגינו בקשה לשחרור.

 

הבנת המדיניות של צה"ל ביחס לפטירת אדם קרוב

לצה"ל יש מדיניות המאפשרת לחיילי מילואים שאיבדו בן משפחה קרוב בכל תרחיש שהוא לבקש שחרור משירות המילואים. מדיניות זו מכירה בעלות הנפשית והפסיכולוגית העצומה שאובדן כזה יכול לגבות מאנשי מילואים, ומטרתה לספק תמיכה וחמלה למי שמתמודד עם הכאב המשמעותי של אובדן אדם אהוב. בכך שהם מאפשרים לחיילי מילואים להשתחרר משירות המילואים, הם מקבלים את הזמן והמרחב הדרושים להם כדי לעבד את אבלם ולהתחיל בתהליך הריפוי.

 

בגין אילו קרובים תוכלו לקבל שחרור ממילואים בתקופת האבלות?

ההגדרה של "בן משפחה קרוב" לעניין הבקשה כוללת משפחה מדרגה ראשונה. כלומר, הורים, אחים, ילדים ובני זוג. הגדרה זו מכירה בעובדה כי לאובדן אדם אהוב יכולה להיות השפעה משמעותית על יכולתו של חייל מילואים לבצע את שירות המילואים שלו, במיוחד אם חייל המילואים אחראי לטיפול בילדים צעירים או הורים מבוגרים. לכן, כאשר אתם לצערנו חווים אובדן אשר כולל את אחד מן האנשים שמצוינים ברשימה, תהיו זכאים לקבלת השחרור ממילואים.

 

בקשת השחרור ממילואים בגין תקופת אבלות

לפי חוזר מטכ"ל, על מנת לבקש שחרור משירות מילואים לפי מדיניות זו, על חיילי המילואים לפנות למפקד היחידה שלהם בבקשה לקבלת חופשת אבל ושחרור משירות מילואים פעיל בשל חופשת אבל. לשם כך, לפעמים ידרשו לקבל הצהרה של פקיד המאשרת את מותו של בן המשפחה הקרוב. בצה"ל רואים את ערך המשפחה כערך עליון, וכל הבקשות נבדקות כל מקרה לגופו על מנת לוודא כי חייל המילואים מקבל את התמיכה הדרושה לו ונעשית בדיקה שהוא אכן מקבל את הזכויות שלו בצורה המהירה והטובה ביותר.

 

שחרור משירות מילואים פעיל בעודו קורה בעקבות תקופת אבל

במקרה שבו אחד מקרובי המשפחה של החייל מדרגה ראשונה נפטר בעודו משרת בשירות מילואים פעיל והקרבה של אותו קרוב מחייבת את החייל לשבת "שבעה" בהתאם למסורת של היהדות, על המפקד לתת לאותו החייל מספר חופשות אבל:

חופשת האבל – כללי

המשרת חופשה מיום הפטירה של הקרוב ועד ליום הקבורה. כמו כן, עליו לאפשר שבעה ימי חופשת אבל נוספים החל מיום הקבורה בהתאם למסורת היהודית. יש לציין כי אם מקום הקבורה של קרוב המשפחה הנפטר לא ידוע, החייל יכול לצאת לחופשת האבל ביום של ההכרזה על המוות של קרוב המשפחה שלחו ולצד זאת לצאת לשבעת ימי חופשת האבל הנוספים, החל מיום ההכרזה עצמה. יודגש כי חייל מילואים לא ייקרא לשירות מילואים פעיל במשך 30 ימים מיום הקבורה של קרוב המשפחה בדרגה ראשונה, כאשר קרבת אותו נפטר מחייבת את החייל לשבת שבעה.

חופשת אבל בחול המועד

לאור ההלכה היהודית, יש לציין כי במידה שקרוב המשפחה מדרגה ראשונה של החייל נקבר במהלך חול המועד של החגים הרלוונטיים, על המפקד לאפשר לחייל לצאת לחופשת האבל מהיום של הפטירה ועד ליום של הקבורה ולצד זאת לתת לו עוד שבעה ימי חופשת אבל רק החל מצאת החג.

חופשת אבל המתרחשת בעקבות הודעה לחייל לאחר תחילת השבעה

במידה שהחייל שמשרת בשירות מילואים פעיל גילה על הפטירה לאחר שהתחילו ימי השבעה אבל לא עברו 30 ימים מהיום שבו הקרוב של החייל נפטר, מאפשרים לחייל לצאת לחופשת אבל שאורכה שבוע (7 ימים), שמתחילה ביום בו נודע לו על הפטירה של קרוב המשפחה שלו.

 

הנחיות נוספות ביחס לשחרור ממילואים בתקופת אבלות

חיילים זכאים לצאת לחופשת אבלות של 24 שעות בימים של אזכרה של קרוב משפחה מדרגה ראשונה, אשר כוללים את יום השלושים ואת יום השנה של הפטירה. במידה שחייל הוא בן למשפחה שכולה, מחשיבים זאת גם כיום אזכרה והוא רשאי לצאת מהמילואים ליום אחד ביום הזיכרון לחללי מערכות ישראל. כמו כן, בערב של יום הזירון יש צורך לאפשר לו לצאת מהיחידה בשעה שתאפשר לו להגיע לבית שלו שעתיים לפחות לפני תחילת טקסי יום הזיכרון.

 

שינוי מועד המילואים

בניגוד לשחרורים אחרים משירות מילואים בצה"ל, שחרור ממילואים לאור תקופת אבלות, אינה נותנת לכשעצמה להאריך את שירות המילואים הפעיל מעבר למועדים אשר נקבעו בצו המילואים. זאת, למעט מקרים חריגים.

 

פטור ממילואים להורים שכולים

כאשר מדברים על אבלות, יש לציין גם פטורים מיוחדים אשר ניתנים באופן ספציפי להורים שכולים. במידה שהוכרתם כהורים שכולים, עומדות בפניכם שתי אפשרויות. אתם יכולים לקבל שחרור משירות מילואים פעיל, כלומר לבקש שלא לקחת חלק בשירות מילואים קרוב אשר זומנתם אליו לתקופה מוגדרת. לחלופין, אתם יכולים לקבל פטור משירות מילואים מעתה ואילך, לתמיד.

כדי לממש את הזכות להשתחרר משירות מילואים מתוכנן – אתם צריכים להיכנס לאזור האישי שלכם באתר המילואים ולהגיש את טופס 58 (בקשה לדחיית שירות / קיצור שירות / שחרור / פטור משירות ביטחון / ביטול תב"ן / חופשה מיוחדת). מיד לאחר שליחת הבקשה היא תאושר.

במידה שאתם כבר נמצאים בשירות מילואים פעיל – עליכם לפנות ישירות מפקד שלכם ולבקר שחרור מידי מיתרת שירות המילואים הנוכחי. המפקד יאשר באופן אוטומטי את השחרור תולכו להשתחרר תוך 72 שעות ממועד הגשת הבקשה. לעומת זאת, אם אתם מעוניינים בפטור משירות מילואים ובפרט מפטור תמידי מעצם היותכם הורים שכולים, אתם יכולים לעשות זאת. זכות זו לא ניתנת באופן אוטומטי ועליכם להיכנס לאזור האישי שלכם ולמלא את טופס 55/1 ולעבירה ליחידה בה אתם משרתים. לאחר מכן, מפקד היחידה שלכם יעביר את הטופס לאישור, והגורם המאשר ייתן לכם את הפטור.

שחרור ממילואים בתקופת אבלות
שחרור ממילואים בתקופת אבלות

 

[elementor-template id="6492"]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *